Canadian Airgun Forum

The #1 Community for Airguns in Canada!
It is currently Wed Dec 11, 2019 3:35 am

All times are UTC - 5 hours


The Canadian Airgun Forums are a place for people to discuss and learn about airguns and the airgunning sport in Canada. There are lots of discussions about airguns, airgun accessories, reviews, modification and repair information, airgun events, field target and free classifieds!

 

You need to register before you can post: click the register link to proceed. Before you register, please read the forum rules. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload your own pictures, and access many other special features. Registration is fast, simple, and absolutely free! To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.








Post new topic Reply to topic  [ 19 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Rebuilding my 140
PostPosted: Fri Jan 30, 2015 12:30 am 
Offline

Joined: Tue Jan 27, 2015 6:31 pm
Posts: 7
I am finally restoring my 1956 era ( I had to work 40 hours landscaping our new back yard and my father was a Crosman wholesaler at the time ) Model 140 Crosman and have cleaned it up, bought a seal kit and are stymied on how to oil it after the rebuild. I have ordered some Ballistol Oil but what should I be oiling for the first time after rebuild and how much oil to put on all the new seals especially the dreaded quad-ring???
Thanks for any guidance you can give me
Robin


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Rebuilding my 140
PostPosted: Fri Jan 30, 2015 12:00 pm 
Offline
User avatar

Joined: Mon Feb 11, 2013 12:46 am
Posts: 4174
Hi Robin welcome to the forum, maybe you'd like to properly introduce yourself first here is the link to do so introduce-yourself-f13.html

If you have it apart just put a drop or two on the dreaded quad seal..... :lol: before reassembling it.
or if you have it all together just add a couple drops into the pup chamber and cycle the 140 and take a couple dry fire shots and it will work its way around all the seals :wink:
the 140 is a great little pumper 8)

_________________
"A candle loses nothing by lighting another candle"

Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Rebuilding my 140
PostPosted: Sun Feb 15, 2015 6:59 am 
Offline

Joined: Sun Aug 10, 2014 2:11 pm
Posts: 39
don't use balistol oil. to keep your gun shooting, use either 30-WT hydraulic oil, 30-WT NON DETERGENT motor oil, or automatic transmission fluid. DON'T use gun oil.
as previously stated, a couple drops in the comp tube to initially lube the valve, etc.. after that, only oil the back of the piston cup, ( the part you can see when the pump arm is open ), the main body of the piston, and all pivot points. do this at the beginning of every shooting session, so the oil gets distributed by the pumping action.
you don't need much oil. 2 drops on the back of the piston cup, 3 or 4 on the main body, and 1 or 2 on each of the pivot points. enough oil will get sucked into the comp tube, in the form of vapor to keep the valve and piston cup lubed. if you do this religiously, the gun will last long enough to pass on to your grandchildren. too many of these guns have failed due to nothing more than lack of proper lubrication.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Rebuilding my 140
PostPosted: Wed Mar 25, 2015 12:26 am 
Offline

Joined: Tue Jan 27, 2015 6:31 pm
Posts: 7
i 'M IN TROUBLE. i TOOK APART MY 140, CLEANED IT UP, BOUGHT NEW SEAL KIT. INSTALLED SAME AND OILED LIGHTLY WITH 30 WEIGHT NON DETERGENT. PUMPED GUN UP AND IT WON'T HOLD AIR JUST SEEMS TO PUFF OUT THE BBL JUST AS IT DID BEFORE i PUT IN NEW SEALS. ANY IDEA WHERE i MIGHT HAVE GONE WRONG?
THANKS
ROBIN


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Rebuilding my 140
PostPosted: Wed Mar 25, 2015 1:25 am 
Offline

Joined: Sat Jan 25, 2014 9:16 pm
Posts: 1278
Location: United States
As in it puffs out the barrel every pump? If so then the valve is not closing or is damaged. Was the spring in the valve good? Was the valve able to move freely? I'd probably use tranny fluid as lube because some O-rings don't motor oil. If you end up taking it apart then clean it out and wipe the O-rings dry, then use the tranz fluid since I doubt it's been long enough to cause damage. I assume the seal kit included a new plunger, how about new valves? The oem valves could have various problems, new ones should be white plastic like teflon or similar long lasting material.
If it'll help, here's the parts diagram:
http://tinyurl.com/Crosman140


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Rebuilding my 140
PostPosted: Wed Mar 25, 2015 10:17 am 
Offline
User avatar

Joined: Mon Feb 11, 2013 12:46 am
Posts: 4174
where about's are you located ?

_________________
"A candle loses nothing by lighting another candle"

Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Rebuilding my 140
PostPosted: Wed Mar 25, 2015 11:57 am 
Offline
User avatar

Joined: Fri Sep 23, 2005 2:29 pm
Posts: 6201
Location: Okanagan,BC
Ace wrote:
where about's are you located ?


moontrash wrote:
I'm from Johnstown, Ont---50 miles south of Ottawa on the St. Lawrence River next to Prescott and across from Ogdensburg,NY.


:wink:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Rebuilding my 140
PostPosted: Wed Mar 25, 2015 1:33 pm 
Offline
User avatar

Joined: Mon Feb 11, 2013 12:46 am
Posts: 4174
lol... thanks Doug :oops: :lol:

_________________
"A candle loses nothing by lighting another candle"

Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Rebuilding my 140
PostPosted: Wed Mar 25, 2015 5:05 pm 
Offline
Supporting Members
User avatar

Joined: Mon Jan 01, 2007 10:54 pm
Posts: 4935
Location: Saint John NB
Hold on a sec, ill post a few pictures that may help......you may have put the poppet(I think thats what its called) in backwards

_________________
Jonathan

Im addicted to brake fluid..........but I can stop anytime....


Last edited by notec on Wed Mar 25, 2015 5:15 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Rebuilding my 140
PostPosted: Wed Mar 25, 2015 5:12 pm 
Offline
Supporting Members
User avatar

Joined: Mon Jan 01, 2007 10:54 pm
Posts: 4935
Location: Saint John NB
Some pictures I took the last time I had to change the quad on mine. Should give you an idea what to look for. And a link to a helpful topic.

topic15675.html



Image

Image

Image

_________________
Jonathan

Im addicted to brake fluid..........but I can stop anytime....


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Rebuilding my 140
PostPosted: Wed Mar 25, 2015 6:24 pm 
Offline

Joined: Mon Sep 05, 2005 10:55 pm
Posts: 6845
Location: Rocky Mtn Hse Alberta
Trigger may be missing return spring. Try hold g trigger forward and pump......
trigger must block the 'hammer' looking piece from popping back due to pressure in valve.

_________________
Image
Walter


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Rebuilding my 140
PostPosted: Thu Mar 26, 2015 12:17 am 
Offline

Joined: Tue Jan 27, 2015 6:31 pm
Posts: 7
I CONFESS I LEFT OUT THE #140-36A VALVE PIN WHEN I RE-ASSEMBLED WHICH I WILL REINSTALL.THANKS TO EVERYONE THAT REPLIED AND THANKS FOR THE PICTURES. I SEEM TO HAVE A DIFFERENT TYPE THAN MOST SHOW.. i DON'T HAVE A SPRING#111-030 ( LENT THE GUN OUT TO AN UNCLE YEARS AGO SO MAY HAVE HAD IT APART????).ALSO THERE IS A VERY TINY LOOSELY COILED SPRING THAT SITS SIDEWAYS IN THE PLUG ON LOWER TUBE THAT HAS A PUSH BUTTON??? I KNOW MY GUN IS AN EARLY MODEL AS I GOT IT IN 1955-56. IS THERE A 1930-12 BREECH GASKET AVAIL OR DOES ONE MAKE ONE FROM SUITABLE NEOPRENE HOSE??
THIS LITTLE GUN IS COMPLICATED BUT I HAD SO MUCH FUN SHOOTING IT WAY BACK WHEN
ROB


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Rebuilding my 140
PostPosted: Thu Mar 26, 2015 9:58 am 
Offline
User avatar

Joined: Mon Feb 11, 2013 12:46 am
Posts: 4174
lol....well that might do it :axe:
something wrong with you keyboard as well, like maybe your cap's lock key :?

_________________
"A candle loses nothing by lighting another candle"

Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Rebuilding my 140
PostPosted: Thu Mar 26, 2015 2:33 pm 
Offline

Joined: Mon Sep 05, 2005 10:55 pm
Posts: 6845
Location: Rocky Mtn Hse Alberta
Pics of yours when apart will help.

_________________
Image
Walter


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Rebuilding my 140
PostPosted: Sat Mar 28, 2015 1:08 pm 
Offline

Joined: Tue Jan 27, 2015 6:31 pm
Posts: 7
We will try again and send with attachment -
The gun now works after I put in all the pieces albeit a little lower in power than I remember. There are still some issues--like breech gasket a bit scrunched up--is there a replacement avail ?- mine does not have sleeve.
Also no gasket under rear breech screw-does it matter?
My sear block and rear of lower tube button is a riveted one piece assy-needs to be pushed in before pumping up gun--is this just old style?? There is definitely no spring in this assy.
I really appreciate all the support from the forum guys-thanks again
Rob


Attachments:
image1.JPG
image1.JPG [ 30.58 KiB | Viewed 591 times ]
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 19 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

phpBB SEO